„Politika“ o promociji novog izdanja Centra Kom

Najstariji i najuticajniji dnevni list u ovom delu Evrope „Politika“ objavio je 24. oktobra 2016. ekskluzivnu vest o promociji novog izdanja Centra za religijske nauke Kom, monumentalne „Istorije kulture i civilizacije islama i Irana“, na 61. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Promocija ovog dela poznatog iranskog savremenog mislioca i diplomate dr Alija Akbara Velajatija, na 1.315 strana, koje je s persijskog preveo dr Muamer Halilović glavni i odgovorni urednik naučnog časopisa za religijske nauke Kom održana je istog dana, u ponedeljak 24. oktobra. Mnogi stručni i medijski posmatrači saglasni su da objavljivanje ove knjige predstavlja jedan od najvećih izdavačkih poduhvata Sajma knjiga u Beogradu 2016. na kom je zemlja počasni gost bio upravo Iran. U nastavku prenosimo vest „Politike“.

U sali „Borislav Pekić”, predstavljena je „Istorija kulture i civilizacije islama i Irana” Alija Akbara Velajatija, koju je objavio Centar za religijske nauke Kom iz Beograda. Knjiga ima 1.300 strana, a preveo ju je dr Muamer Halilović. Prof. Ali Abasi prorektor tradicionalnog islamskog al-Mustafa internacionalnog univerziteta iz iranskog grada Koma je rekao da knjiga predstavlja naučni i književni poduhvat u povezivanju dve kulture, a prof. Rade Božović je dodao da je autor ove knjige lekar i da je čak 16 godina bio ministar spoljnih poslova Irana.

OVDE možete pročitati pun tekst vesti na veb stranici dnevnog lista „Politika“ od 24. oktobra 2016.

Velajati je, prema rečima Halilovića, u ovom sveobuhvatnom pregledu 1.400 godina razvoja kulture i civilizacije islama i Irana predstavio pojmovne osnove i istorijske pozadine islamske civilizacije, epohu javnog poziva i muslimanskih osvajanja, istoriju pisma, prevodilačkog pokreta i naučnih institucija islama, plodove procvata raznih naučnih disciplina u islamu, poput matematike, astronomije, fizike, mehanike, medicine, alhemije, filozofije, logike, istoriografije i geografije, kao i periode arapske, persijske i turske književnosti i lingvistike.

U knjizi su opisani rezultati tradicionalnih islamskih nauka, kao što su nauka o iščitavanju kuranskog teksta, egzegeza, nauka o predanjima, jurisprudencija, dogmatička teologija i sufizam.

Opisani su načini rada administrativnih i javnih ustanova, nadzornih organa i pravosudnih institucija u islamu, te razni modeli prikupljanja zemljišnog poreza.

Takođe, dati su tokovi umetnosti u islamskoj civilizaciji, uključujući arhitekturu, slikarstvo, kaligrafiju, muziku, tradicionalne dramske igrokaze, ilustrovano pripovedanje i modele melodičnog iščitavanja Kurana.

Autor knjige je, kazao je Halilović, prikazao tragove viševekovnog uticaja islamske civilizacije na zapadna društva.

Pratite nas na Facebook-u  Pratite nas na Twitter-u  Pratite nas na Youtube-u  Pratite nas na Scribd-u 

Anketa
Koje knjige u izdanju Centra za religijske nauke Kom imate?
Istorija kulture i civilizacije islama i Irana. Dr Ali Akbar Velajati
Kratka istorija islamske filozofije. Dr Tehran, dr Seid i dr Muamer Halilović
Moć društva: islam, filozofija, civilizacija. Dr Muamer Halilović
Nauka i filozofija. Dr Hamid Parsanija
Sveto i savremeno: ogledi o političkoj filozofiji i reformističkoj misli u islamu. Dr Seid Halilović
Svetovi u nama, svetovi iznad nas. Dr Tehran Halilović
Loading ... Loading ...