Na međunarodnoj naučnoj konferenciji u IMPP-u

Institut za međunarodnu politiku i privredu i nemačka fondacija Hans Zajedel organizovali su 22. i 23. aprila 2013, u Beogradu, međunarodnu naučnu konferenciju „Strateški pravci razvoja i utvrđivanja položaja Srbije u savremenim međunarodnim odnosima“.

Dr Seid Halilović, direktor Centra za religijske nauke „Kom“ govorio je prvog dana konferencije na panelu „Spoljnopolitički aspekti utvrđivanja položaja Srbije u savremenim međunarodnim odnosima“. On je govorio na temu „Stupnjevi samootuđenja Srbije u savremenim međunarodnim odnosima“, a njegov istoimeni rad biće objavljen u zasebnom zborniku radova Konferencije.

U fokusu dvodnevne međunarodne konferencije o položaju Srbije u savremenim međunarodnim odnosima razmatrane su političke, pravne, vojno-bezbednosne, ekonomske, tehnološke i socijalne pojave i procesi koji determinišu spoljnopolitički, međunarodnopravni, međunarodni ekonomski i bezbednosni položaj Srbije u savremenim međunarodnim odnosima.

Cilj konferencije bio je to da se ukaže na promene u međunarodnim odnosima i načinima formulisanja i ostvarivanja spoljnopolitičkih prioriteta. Konferencija je okupila oko 80 naučnika i stručnjaka iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Australije, Francuske, Mađarske, Makedonije, Bugarske, Poljske, Rusije, te predstavnike ministarstava spoljnih i unutrašnjih poslova, kao i prosvete, nauke i tehnološkog razvoja R. Srbije.

Govoreći na konferenciji, Halilović je objasnio da je spoznajna dominacija empirističke nauke na modernom Zapadu opovrgnula autoritativnost svih religijskih i metafizičkih disciplina tradicionalnih društava koje nisu proverljive. Tradicija je izgubila svoju vitalnost, a narod, koji više nije sagledavao ontološka carstva univerzuma, pomislio je da materijalne manifestacije zapadne civilizacije predstavljaju vrhunac ljudskog napretka. Prema rečima Halilovića, spoljašnje dimenzije zapadnog identiteta bile su prezentovane u zapadnim političkim i ekonomskim sistemima koje smo i mi u Srbiji sledili i užurbano sprovodili u svom društvu. On je kazao da u drugoj fazi, nakon 1999, narodi u Srbiji gube poverenje u prijateljske orijentacije zapadne politike. Iako se postepeno distanciraju od spoljašnjih manifestacija zapadne kulture, ipak oni ostaju privrženi filozofskim principima zapadnog poslerenesansnog mišljenja. U nastavku svog govora, Halilović je istakao da u poslednjoj fazi, koja predstavlja najdublji i istovremeno najskriveniji stepen našeg samootuđenja, Srbija kognitivne orijentacije Evropske unije počinje da poistovećuje sa svojim kulturološkim nasleđem. Zbog toga, kako je on objasnio, sve identitetske krize budućeg, nama nekada i nedostižnog poretka, naš narod će smatrati svojom zapečaćenom sudbinom.

Direktor Centra za religijske nauke „Kom“ govorio je o potrebi da se istakne dvojni identitet naših naroda koji su neraskidivo povezani sa svojim tradicionalnim baštinama i koji, s druge strane, prirodno pokušavaju da ponište svoje spoznajne korene.

„Definisanje strateških pravaca u međunarodnim odnosima na osnovu tradicionalnih spoznajnih i vrednosnih normi našeg društva ubrzaće tok našeg prosperiteta i integracija i utvrditi uticajan položaj Srbije i regiona u savremenim odnosima sa tradicionalnim prijateljima, poput zemalja Bliskog istoka, koje sve više utemeljuju svoju spoznajno-kulturnu samosvest“, zaključio je Halilović.

Pratite nas na Facebook-u  Pratite nas na Twitter-u  Pratite nas na Youtube-u  Pratite nas na Scribd-u 

Anketa
Koje knjige u izdanju Centra za religijske nauke Kom imate?
Istorija kulture i civilizacije islama i Irana. Dr Ali Akbar Velajati
Kratka istorija islamske filozofije. Dr Tehran, dr Seid i dr Muamer Halilović
Moć društva: islam, filozofija, civilizacija. Dr Muamer Halilović
Nauka i filozofija. Dr Hamid Parsanija
Sveto i savremeno: ogledi o političkoj filozofiji i reformističkoj misli u islamu. Dr Seid Halilović
Svetovi u nama, svetovi iznad nas. Dr Tehran Halilović
Loading ... Loading ...