Halilovići s ambasadorom Irana u Prijepolju

U organizaciji i prisustvu dr Seida i dr Muamera Halilovića, članova Saveta osnivača Centra za religijske nauke „Kom“ i rođenih Prijepoljaca, ambasador IR Irana u Srbiji nj. e. Rašid Hasanpur i direktor Kulturnog centra IR Irana u Beogradu Amir Purpezešk posetili su Prijepolje 23. i 24. septembra i razgovarali s najvišim predstavnicima političkog, kulturnog i religijskog života u ovoj opštini.

U razgovoru s predsednikom opštine Prijepolje Vladimirom Babićem i njegovim saradnicima, predsednikom Skupštine opštine Prijepolje Izudinom Šantićem i zamenicom predsednika opštine Samirom Ćosović, ambasador Irana upoznao se sa značajnim kulturnim i istorijskim bogatstvima Prijepolja, kao i s osnovnim smernicama i kapacitetima realizacije i proširenja saradnje opštine Prijepolje i IR Irana na različitim nivoima ekonomskog, privrednog, investicionog, kulturnog i sportskog razvoja.

Nakon susreta s predsednikom opštine Prijepolje, ambasador IR Irana u Srbiji obratio se i prisutnim predstavnicima lokalnih medija i istakao odlučnost svoje zemlje da bude aktivno prisutna u različitim sferama ekonomskog i kulturnog razvoja Prijepolja, za koji je ustanovio da je opština s izrazito bogatom istorijom i s narodom koji u kontekstu utemeljenja kulturnih raznolikosti i tolerancije ilustruju visoki stepen intelektualne i civilizacijske zrelosti.

Ambasador Hasanpur i kulturni ataše Purpezešk takođe su u odvojenim susretima razgovarali s direktorom Muzeja u Prijepolju Asimom Bećirovićem i direktorkom Doma kulture u ovoj opštini Admirom Mostarac i razmotrili objektivne modele kratkoročne i dugoročne saradnje na polju kulture, uz saglasnost da je kulturna saradnja najbolji način za istinsko upoznavanje naroda u Prijepolju i IR Iranu.

Iranski gosti razgovarali su i s direktorom medrese „Bakije-hanume“ u Prijepolju, dr Nadirom Dacićem, s predsednikom medžlisa Islamske zajednice Prijepolje Sabahudinom Obućinom, kao i sa imamima prijepoljskih džamija u Centru (Velika Mahmut-begova džamija), u Hisardžiku i Ivanju. U tim odvojenim razgovorima ambasador je istakao nužnost očuvanja islamskog jedinstva u složenim kontekstima političkih promena na globalnom nivou u savremenom svetu.

Ambasador IR Irana i direktor Kulturnog centra IR Irana u Beogradu posetili su i manastir Mileševa i tom prilikom razgovarali s njegovim preosveštenstvom episkopom mileševskim Atanasijem. Vladika mileševski obišao je s gostima manastirski hram i kratko ih upoznao s najznačajnijim elementima njegovog istorijskog, kulturnog i duhovnog bogatstva. Vladika i ambasador istakli su značaj međuverskog dijaloga u sredinama u kojima žive pripadnici različitih religijskih tradicija.

Ambasador IR Irana Hasanpur obišao je u Prijepolju i nekoliko proizvodnih linija istaknutih prijepoljskih privrednika i neposredno se upoznao s kapacitetima njihovog poslovanja.

Ekskluzivnu vest u iranskim medijima o poseti ambasadora i direktora Kulturnog centra IR Irana opštini Prijepolje pogledajte ovde.

Pratite nas na Facebook-u  Pratite nas na Twitter-u  Pratite nas na Youtube-u  Pratite nas na Scribd-u 

Anketa
Koje knjige u izdanju Centra za religijske nauke Kom imate?
Istorija kulture i civilizacije islama i Irana. Dr Ali Akbar Velajati
Kratka istorija islamske filozofije. Dr Tehran, dr Seid i dr Muamer Halilović
Moć društva: islam, filozofija, civilizacija. Dr Muamer Halilović
Nauka i filozofija. Dr Hamid Parsanija
Sveto i savremeno: ogledi o političkoj filozofiji i reformističkoj misli u islamu. Dr Seid Halilović
Svetovi u nama, svetovi iznad nas. Dr Tehran Halilović
Loading ... Loading ...