Novi iranski ambasador posetio Centar

Nj. e. Madžid Fahimpur novi ambasador I. R. Iran u Srbiji, dr Mahmud Šaluji novi direktor Kulturnog centra Irana u Beogradu i prof. Dehnavi poznati iranski klerik i ekspert za islamsku porodičnu psihologiju koji ovih dana boravi u Beogradu, posetili su u ponedeljak, 11. novembra 2013, Centar za religijske nauke „Kom“.

Članovi Saveta osnivača Centra prezentovali su uglednim gostima najznačajnije strateške orijentacije i ciljeve Centra, posebno u pogledu sticanja najvišeg kredibiliteta i autoriteta na polju produkcije oživotvorujuće religijske nauke u regionu. Oni su takođe pojasnili i osnovne naučne smernice tri istraživačke grupe koje deluju u okviru Centra. Iranski gosti su upoznati sa najvažnijim stručnim seminarima koje je organizovao Centar, kao i sa rezultatima značajnih naučnih konferencija na kojima su članovi Centra uzeli učešće.

Članovi Saveta osnivača Centra posebno su istakli naučni značaj časopisa za religijske nauke „Kom“ čiji naučni delokrug sadrži široki spektar univerzalnog, fundamentalnog, demonstrativnog i komparativnog razmatranja svih naučnih disciplina zasnovanih na spoznajnim načelima teomonističke tradicije. Ugledni gosti su takođe upoznati i sa naslovima naučnih radova koje su članovi Centra objavili u poznatim naučnim časopisima i zbornicima radova u Sribiji i regionu, kao što je poslednji naučni rad dr Seida Halilovića sa naslovom „Filozofske osnove političke jurisprudencije u islamu“, objavljen u poslednjem broju renomiranog časopisa „Politička revija“ u izdanju beogradskog Instituta za političke studije.

Na kraju objašnjenja o svojim naučnim aktivnostima, članovi Centra su se osvrnuli i na veliku posećenost sajta Centra „Kom“ čiji sadržaj na južnoslovenskim jezicima prate posetioci iz preko sto zemalja sveta.

Ambasador Fahimpur je izrazio veliko zadovoljstvo zbog posete Centru za religijske nauke „Kom“ i izrazio nadu da će ovaj centar uticajno pokazati duhovno i intelektualno bogatstvo islama i hrišćanstva u savremenoj Srbiji. On je istakao značaj naučnih aktivnosti kao uslova za kulturološko zbližavanje naroda u regionu.

Direktor Kulturnog centra Irana u Beogradu pohvalio je trud članova Centra na polju utemeljenja čvrstih okvira prestižnog časopisa za religijske nauke i savremena istraživanja o religijskoj spoznaji i identitetu. Dr Šaluji je govorio o potrebi takvih projekata, osvrćući se na svoje poslednje susrete sa visokim predstavnicima Narodne biblioteke Srbije i univerziteta u Beogradu i Novom Sadu.

Prof. Dehnavi poznati iranski savremeni mislilac i ekspert za islamsku porodičnu psihologiju koji u Beogradu boravi povodom ceremonija obeležavanja godišnjice pogibije Huseina ibn Alija, unuka Verovesnika islama, najbolnije tragedije u istoriji islama, pohvalio je strateška usmerenja naučnih aktivnosti Centra za religijske nauke „Kom“. On je istakao da nauka u islamskoj tradiciji učvršćuje duhovnu smirenost i obogaćuje celokupno društvo. Prof. Dehnavi je izrazio želju da će Centar „Kom“ pomoći u utemeljenju takvih vrednosti u savremenom društvu u Srbiji i regionu.

Više slika sa ovog sastanka možete pogledati u Galeriji.

Na kraju susreta, nj. e. ambasador Fahimpur je poklonio Centru „Kom“ tradicionalni iranski ručni rad – emajliranu tacnu.

Pratite nas na Facebook-u  Pratite nas na Twitter-u  Pratite nas na Youtube-u  Pratite nas na Scribd-u 

Anketa
Koje knjige u izdanju Centra za religijske nauke Kom imate?
Istorija kulture i civilizacije islama i Irana. Dr Ali Akbar Velajati
Kratka istorija islamske filozofije. Dr Tehran, dr Seid i dr Muamer Halilović
Moć društva: islam, filozofija, civilizacija. Dr Muamer Halilović
Nauka i filozofija. Dr Hamid Parsanija
Sveto i savremeno: ogledi o političkoj filozofiji i reformističkoj misli u islamu. Dr Seid Halilović
Svetovi u nama, svetovi iznad nas. Dr Tehran Halilović
Loading ... Loading ...