Predstavnik ajatolaha Sistanija posetio centar Kom

Opunomoćeni predstavnik velikog ajatolaha Alija Sistanija, Sejed Džavad Šahrestani, posetio je Centar za religijske nauke „Kom“ u Beogradu, 29. aprila 2019, i u razgovoru s članovima Saveta osnivača centra upoznao se s najznačajnijim naučnim smernicama i rezultatima centra. Veliki ajatolah Ali Sistani, iz grada Nadžafa u Iraku, jedan je od najuticajnijih verskih lidera u islamskom svetu.

Dr Seid Halilović, član Saveta osnivača centra, istakao je na ovom susretu da je Centar za religijske nauke „Kom“ osnovan prema jasnom strateškom planu, s dva osnovna dugoročna cilja koji glase:

  • sticanje najvišeg kredibiliteta na polju produkcije religijskog znanja u regionu;
  • aktivno sudelovanje u menadžmentu znanja u regionu.

 

Halilović je dodao da su u organizaciji centra „Kom“ i u saradnji s naučnim i kulturnim institucijama u Beogradu i Srbiji održane brojne tribine, simpozijumi, promocije i kratkoročni edukativni kursevi iz stručnih oblasti religijske filozofije, religijske civilizacija i društvenih nauka i savremenog religijskog mišljenja.

Šef Grupe za savremeno religijsko mišljenje objasnio je da je u izdanju centra „Kom“ objavljeno nekoliko autorskih i prevedenih knjiga članova centra koje su takođe povezane sa spomenutim stručnim oblastima. On je posebno istakao značaj knjige Kratka istorija islamske filozofije, kao prve autorske monografije o istoriji islamske filozofije u regionu koja je zbog velikog interesovanja doživela drugo izdanje.

 

U nastavku susreta, dr Muamer Halilović, član Saveta osnivača centra „Kom“ i glavni i odgovorni urednik časopisa za religijske nauke Kom, istakao je izvanredan naučni značaj časopisa Kom, koji je od 2014. svrstan na listu kategorizacije naučnih časopisa Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja R. Srbije. Dr Halilović je dodao da se časopis Kom indeksira, u formi punog teksta svih objavljenih naučnih radova, u bazama podataka SCIndeks, DOAJ i CEEOL i da je od početne 2012. godine u časopisu objavljeno 99 originalnih naučnih radova autora iz Srbije, BiH, Makedonije, Slovenije, Grčke, Nemačke, Engleske, Indonezije, Irana, Nigerije, Amerike i Kanade. On je objasnio da je u poslednjem Bibliometrijskom izveštaju o naučnim časopisima koji objavljuje CEON, časopis Kom imao najbolji dvogodišnji impakt faktor (CEON IF2) u grupi časopisa iz oblasti filozofije i teologije u R. Srbiji.

Pratite nas na Facebook-u  Pratite nas na Twitter-u  Pratite nas na Youtube-u  Pratite nas na Scribd-u 

Anketa
Koje knjige u izdanju Centra za religijske nauke Kom imate?
Istorija kulture i civilizacije islama i Irana. Dr Ali Akbar Velajati
Kratka istorija islamske filozofije. Dr Tehran, dr Seid i dr Muamer Halilović
Moć društva: islam, filozofija, civilizacija. Dr Muamer Halilović
Nauka i filozofija. Dr Hamid Parsanija
Sveto i savremeno: ogledi o političkoj filozofiji i reformističkoj misli u islamu. Dr Seid Halilović
Svetovi u nama, svetovi iznad nas. Dr Tehran Halilović
Loading ... Loading ...