Susreti u iranskom gradu Komu

Ambasador Srbije u Iranu dr Dragan Todorović, u prisustvu dr Seida Halilovića i dr Tehrana Halilovića, članova Saveta osnivača Centra za religijske nauke Kom, sastao se 14. avgusta 2022. u iranskom gradu Komu s rektorom Međunarodnog univerziteta al Mustafa i s uticajnim ajatolahom dr Arafijem.

Rektor Međunarodnog univerziteta al Mustafa prof. dr Ali Abasi ambasadoru je predstavio Univerzitet al Mustafa kao dom svih nacija i kultura sveta, istakavši da prisustvo naučnika iz 130 država sveta pokazuje dubinu naučnih i obrazovnih aktivnosti ovog univerziteta na međunarodnoj sceni.

Ambasador Todorović je istakao značaj razvoja odnosa između univerziteta iz Srbije i Univerziteta al Mustafa i dodao da dubina političkih odnosa dve zemlje može da učini aktivnijom saradnju u različitim kulturnim i naučnim sektorima.

Vest o susretu ambasadora Srbije u Iranu s rektorom Međunarodnog univerziteta al Mustafa možete pročitati na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije ovde.

Ambasador Todorović sastao se u gradu Komu i s uticajnim ajatolahom dr Alirezom Arafijem, direktorom tradicionalnih islamskih seminara u IR Iranu.

Ajatolah Arafi je ukazao na ulogu akademskih odnosa u jačanju i razvoju međunarodnih interakcija i istakao da akademske interakcije između dva naroda Srbije i Irana u različitim oblastima mogu odigrati značajnu ulogu u jačanju sveukupne bilateralne saradnje.

Ukazujući na kapacitete grada Koma, ajatolah Arafi se osvrnuo na prisustvo različitih intelektualnih i filozofskih škola i istakao da su filozofski temelji grada Koma duboki i jaki. Kom je opisao kao veliku intelektualnu bazu znanja koja utiče na ceo svet.

Ajatolah je insistirao na značaju povezivanja intelektualnih i filozofskih potencijala Koma s univerzitetima u svetu, posebno u Srbiji, rekavši da, pored fundamentalnih i filozofskih tema, veliku pažnju treba posvetiti i onim temama koje su od intelektualnog značaja u sferi društvenih nauka.

Ambasador Todorović je pohvalio dostignuća angažovanja ajatolaha Arafija u njegovom radu, rekavši da su njegovi napori izvor inspiracije za sve koji žele da uče.

Opširnu vest o susretu ambasadora Srbije u Iranu s uticajnim ajatolahom dr Arafijem možete pročitati na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije ovde.

Pratite nas na Facebook-u  Pratite nas na Twitter-u  Pratite nas na Youtube-u  Pratite nas na Scribd-u 

Anketa
Koje knjige u izdanju Centra za religijske nauke Kom imate?
Istorija kulture i civilizacije islama i Irana. Dr Ali Akbar Velajati
Kratka istorija islamske filozofije. Dr Tehran, dr Seid i dr Muamer Halilović
Moć društva: islam, filozofija, civilizacija. Dr Muamer Halilović
Nauka i filozofija. Dr Hamid Parsanija
Sveto i savremeno: ogledi o političkoj filozofiji i reformističkoj misli u islamu. Dr Seid Halilović
Svetovi u nama, svetovi iznad nas. Dr Tehran Halilović
Loading ... Loading ...