Svetovi u nama, svetovi iznad nas

Svet u kojem živimo obuhvata toliko raznovrsnih bića, predmeta i događaja da često metaforično govorimo o brojnim svetovima. Što su razlike svetova veće a sličnosti neznatnije, više ima smisla da određeni kolektiv nazovemo svetom. Svet duše i svet tela toliko su različiti da su filozofi i naučnici neprestano nastojali da saznaju kako ove dve vrste bića uopšte međusobno sudeluju. U stvari, razlika između svetova u ovoj knjizi toliko je suštinska da mnogi mislioci smatraju da neki od tih svetova uopšte ne postoje. Upravo zato, važno je napomenuti da ne možemo sve svetove i sva bića razotkriti istim saznajnim sredstvima. Kao što ni sva svoja saznanja ne stičemo istim čulima. Da bismo precizno odredili koja su to saznanja koja mogu da prošire naše poglede o svetovima, u knjizi ćemo opisati značajne metodološke principe u islamskoj filozofiji i nauci. Na osnovu tih principa možemo zaključiti da su znanja o svetovima raznovrsna i da svako od tih saznajnih sredstava ima svoju metodologiju.

O izdanju

Svetovi u nama, svetovi iznad nas

Autor: dr Tehran Halilović

Izdavač: Centar za religijske nauke „Kom“ (Biblioteka Religijska filozofija)

Godina izdanja: 2016.

ISBN: 978-86-89437-04-1

Dimenzije knjige: 14 × 20

Broj strana: 159

Povez: tvrdi povez

Štampa: „Službeni glasnik“, Beograd

 

Cena u knjižarama: 450 dinara

Cena s popustom Makart distribucije, uz besplatnu dostavu na Vašu adresu: 360 dinara

Kupovinu možete obaviti OVDE.

 

Recenzenti

Prof. dr Bogoljub Šijaković, Pravoslavni bogoslovski fakultet, Univerzitet u Beogradu

Prof. dr Drago Đurić, Filozofski fakultet, Univerzitet u Beogradu

Prof. dr Bogoljub Šijaković: Knjiga „Svetovi u nama, svetovi iznad nas“ predstavlja zbirku studija kojima je cilj, nezavisno od konkretne teme, da istaknu osobenost i samosvojnost islamske filosofije, kako tradicionalne tako i savremene, argumentovano se protiveći njenom svođenju na puko komentarisanje klasične grčke filosofije, mada se njeni podsticaji (naročito oni Aristotelovi) svakako imaju u vidu. Autor znalački ističe da složena i slojevita struktura stvarnosti potrebuje naše odgovarajuće saznajne moći, pa onda i naše shvatanje saznanja treba da bude prošireno. U knjizi je podrobno pokazana važnost filosofije i nauke (uopšte znanja) za islam i u tom duhu se nude odgovori islamske filosofije na pitanja savremenosti. Oslonjeni na argumentaciju iz ugla islamske tradicije, tekstovi u knjizi implicitno sadrže poziv na argumentativan kritički dijalog.

Prof. dr Drago Đurić: Delo predstavlja doprinos nauci, pre svega zbog toga što na često originalan način razmatra odnos između doktrine islamske misli i pojava u savremenom svetu. Drugi važan doprinos je informativnog karaktera, pošto naša publika malo zna o islamskoj filozofiji, a naročito o njenim savremenim raspravama.

Pratite nas na Facebook-u  Pratite nas na Twitter-u  Pratite nas na Youtube-u  Pratite nas na Scribd-u 

Anketa
Koje knjige u izdanju Centra za religijske nauke Kom imate?
Istorija kulture i civilizacije islama i Irana. Dr Ali Akbar Velajati
Kratka istorija islamske filozofije. Dr Tehran, dr Seid i dr Muamer Halilović
Moć društva: islam, filozofija, civilizacija. Dr Muamer Halilović
Nauka i filozofija. Dr Hamid Parsanija
Sveto i savremeno: ogledi o političkoj filozofiji i reformističkoj misli u islamu. Dr Seid Halilović
Svetovi u nama, svetovi iznad nas. Dr Tehran Halilović
Loading ... Loading ...