Isceljenje božjim imenom

Izvor, broj 4, februar 2015.

Dr Tehran Halilović

Udaljenost od Boga stvara veliko opterećenje za čovekovu dušu i nanosi joj teškoće. Izgubljen u svojoj svakodnevici, čovek više i ne prepoznaje ovaj nedostatak

 

Uprkos tome što bez izuzetka izaziva ne­prijatnost, bol predstavlja veliku božju blagodat. Da bismo pokazali kako je bol koristan za poboljšanje zdravstvenog stanja, dovoljno je podsetiti se da stručnjaci ne preporučuju da se lekovi protiv bolova koriste prekomerno.

S druge strane, u nekim bolestima, bol se javlja veoma kasno. Za neke bolove čo­vek još uvek nije saznao ni kako se mogu smiriti. Ove bolesti su mnogo složenije od onih u kojima možemo na osnovu bola da donesemo zaključak o tome kako ih izlečiti. Ipak, najteže bolesti su one u kojima se bol uopšte ne pojavljuje, tj. bolesti u kojima se odjednom suočimo sa neizlečivim simpto­mima. Neke od ovih bolesti čovek uopšte i ne prepoznaje.

Slepilo srca je bolest, ali je bezbolna. To­liko bezbolna da mnogi ne veruju da srce može da oslepi. Zamislite da nekoliko sle­pih ljudi živi na jednom izolovanom ostrvu. Kada će oni saznati da su slepi i da im je to nedostatak, pogotovo ako je jedan od njih osoba koja ih inače leči? Možemo navesti i objektivnije primere. Mnogim ljudima srce vidi, ali oni to ne primeću­ju zato što imaju „slab vid“ srca. Koliko puta se desilo da ne čujemo osobu koja nam se direktno i glasno obraća? Koliko puta smo se okrenuli da pogledamo još jednom, bolje, ono što smo već videli?

Dakle, nije čudno da srce može videti nešto čega uop­šte nismo svesni. To nam se dešava i u našim običnim opažanjima. No, šta je lek za slepilo srca, odnosno za to da se pobolj­ša njegov slab vid? Nije samo vid u pitanju. Srce može da čuje, da razume i da prosuđu­je. Kako da poboljšamo zdravlje svog srca? Prisetiću se ovde jedne islamske molitve: „O Ti čije je ime lek, a spomen isceljenje!“ Spomenimo i jedno predanje Alija ibn Abi Taliba: „Spomenom Njegovog imena srce zasija, i vidi i čuje nakon toga što je bilo sle­po i gluvo“.

Dodaću ovde da božje ime nije samo lek za srce, ali o tom potom…

Pratite nas na Facebook-u  Pratite nas na Twitter-u  Pratite nas na Youtube-u  Pratite nas na Scribd-u 

Anketa
Koje knjige u izdanju Centra za religijske nauke Kom imate?
Istorija kulture i civilizacije islama i Irana. Dr Ali Akbar Velajati
Kratka istorija islamske filozofije. Dr Tehran, dr Seid i dr Muamer Halilović
Moć društva: islam, filozofija, civilizacija. Dr Muamer Halilović
Nauka i filozofija. Dr Hamid Parsanija
Sveto i savremeno: ogledi o političkoj filozofiji i reformističkoj misli u islamu. Dr Seid Halilović
Svetovi u nama, svetovi iznad nas. Dr Tehran Halilović
Loading ... Loading ...