Gostovanje u emisiji „Talasanje“ Radio Beograda

U emisiji „Talasanje“ Radio Beograda, 21. avgusta 2014, dr Tehran Halilović je govorio o knjizi Kratka istorija islamske filozofije, najnovijem izdanju Centra za religijske nauke „Kom“. Podsećamo da je to prva monografija o istoriji islamske filozofije čiji su autori iz našeg regiona. Takođe, Halilović je govorio i o drugim naučnim aktivnostima centra „Kom“.

On je istakao da je u ovoj monografiji, prema oceni njenih recenzenata, posebno uočljiv didaktični pristup autora u pisanju istorije islamske filozofije što omogućava čitaocima i široj stručnoj javnosti da dobiju jasnu predstavu o sadržaju knjige bez potrebe za prethodnim akademskim saznanjima o islamskoj filozofiji. Ono što ovu knjigu čini jedinstvenom, kako je istakao šef Grupe za religijsku filozofiju Centra za religijske nauke „Kom“, jeste njen tradicionalan metodološki okvir izučavanja islamske filozofije koji autori nakon svog dugogodišnjeg istraživanja o toj oblasti u Iranu, primenjuju u ovoj monografiji koristeći originalne arapske i persijske izvore islamske filozofije.

U odgovoru na pitanje o uticaju časopisa za religijske nauke „Kom“ dr Halilović se osvrnuo na poseban značaj koji se u Centru pridaje tom časopisu. On je izrazio potpuno uverenje da će u toku ove godine časopis biti kategorizovan kao naučni časopis i uvrstan u listu SCI od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja R. Srbije.

Jedna od važnih strategija centra „Kom“, prema objašnjenjima člana Saveta osnivača centra, jeste održavanje redovnih kratkoročnih edukativnih kurseva. On je dodao da su na osnovu sadržaja knjige Kratka istorija islamske filozofije već održana dva edukativna kursa – jedan u Beogradu u maju i drugi u Prijepolju u junu ove godine.

Dr Halilović je najavio da Centar za religijske nauke „Kom“ sledeći kratkoročni edukativni kurs o filozofskim aspektima i racionalnim okvirima islamske civilizacije organizuje u novembru ove godine u Beogradu.

Audio zapis gostovanja dr Halilovića u emisiji „Talasanje“ možete preslušati na sajtu Radio-televizije Srbije, kao i na našem kanalu na Jutjubu:

Pratite nas na Facebook-u  Pratite nas na Twitter-u  Pratite nas na Youtube-u  Pratite nas na Scribd-u 

Anketa
Koje knjige u izdanju Centra za religijske nauke Kom imate?
Istorija kulture i civilizacije islama i Irana. Dr Ali Akbar Velajati
Kratka istorija islamske filozofije. Dr Tehran, dr Seid i dr Muamer Halilović
Moć društva: islam, filozofija, civilizacija. Dr Muamer Halilović
Nauka i filozofija. Dr Hamid Parsanija
Sveto i savremeno: ogledi o političkoj filozofiji i reformističkoj misli u islamu. Dr Seid Halilović
Svetovi u nama, svetovi iznad nas. Dr Tehran Halilović
Loading ... Loading ...