O stupnjevima duhovnog putovanja

Sledeći dugu tradiciju održavanja predavanja iz raznih disciplina islamskih nauka – u džamijama, u kojima su iščitavana i komentarisana glavna naučna dela najznačajnijih baštinika religijske tradicije, dr Seid Halilović je u petak, 15. juna 2012. godine, u Velikoj džamiji u Prijepolju održao prvo predavanje o stupnjevima duhovnog putovanja. On je najavio ciklus predavanja na tu temu, u okviru kojih će tumačiti čuvenu knjigu Manazil as-sa’irin (Zastaništa duhovnih putnika). Ovu knjigu je napisao istaknuti muslimanski i sunitski učenjak Hadže Abdulah Ansari (umro 1088) i u njoj, na osnovu svetog teksta Kur’ana, brojnih predanja i intuitivnog iskustva svojih prethodnika, detaljno pojasnio sto uzlaznih stupnjeva duhovnog putovanja.

Prvi stupanj Manazila je duhovno buđenje (al-jakza) i Halilović je komentarisao prvi deo tog početnog poglavlja, čiji prevod donosimo u celosti:

 

Bog uzvišeni kaže: „Kaži: ‘Zaista savetujem vam jedno: ustanite radi Boga!’

Ustati radi Boga znači probuditi se iz dremeža nemara i ustati iz ponora mlitavosti.

I to je prvo prosvetljenje srca roba životom (istinskim), jer on tada ugleda svetlost pažljivosti.

A buđenje znači troje. Prvo: da se osvrne srce na blagodati iako nema nadu u to da ih može prebrojati, da zastane kada se završe i da se posveti spoznavanju milosti u njima i da zna to da uskraćuje pravo tih blagodati.

Drugo: da se suoči sa zločinom, da shvati opasnost u tome i da se pripravi za to da nadoknadi i da se oslobodi od zatočeništva u zločinu, te da traži oslobađanje prečišćavanjem toga.

Treće: da se podseti da spozna kako se produže i umanje dani života, da se mani toga da ih kvari i da gleda da škrtari s njima kako bi nadoknadio one dane što su prošli i izgradio one što su ostali.

Pratite nas na Facebook-u  Pratite nas na Twitter-u  Pratite nas na Youtube-u  Pratite nas na Scribd-u 

Anketa
Koje knjige u izdanju Centra za religijske nauke Kom imate?
Istorija kulture i civilizacije islama i Irana. Dr Ali Akbar Velajati
Kratka istorija islamske filozofije. Dr Tehran, dr Seid i dr Muamer Halilović
Moć društva: islam, filozofija, civilizacija. Dr Muamer Halilović
Nauka i filozofija. Dr Hamid Parsanija
Sveto i savremeno: ogledi o političkoj filozofiji i reformističkoj misli u islamu. Dr Seid Halilović
Svetovi u nama, svetovi iznad nas. Dr Tehran Halilović
Loading ... Loading ...