Susret sa prof. dr Velajatijem u Tehranu

Muamer Halilović, član Centra za religijske nauke „Kom“ i šef Grupe za religijsku civilizaciju je u utorak, 15. maja 2012, kao predstavnik apsolvenata al-Mustafa internacionalnog univerziteta imao dvočasovni susret, u iranskoj prestonici Tehranu, sa prof. dr Aliakbarom Velajatijem, specijalnim savetnikom vrhovnog verskog lidera Islamske Republike Iran, ajatolaha Hamneija za međunarodna pitanja. Na tom sastanku je osim Halilovića koji je predstavljao i Centar za religijske nauke „Kom“ u Beogradu, učešće uzelo i nekoliko mislioca iz Sudana, Indije, Nemačke, Irana i Alžira.

Halilović je najpre ukazao na dugogodišnje brilijantne uspehe profesora Aliakbara Velajatija, posebno u poslednje tri decenije nakon formiranja islamske republike u Iranu. On je napomenuo da je jedno od suštinskih potreba današnjeg sveta – konceptualno razmatranje religijskih tradicija. U skladu s tim, Halilović je predložio da se u narednim mesecima organizuje i međunarodna konferencija o „religijskom buđenju“, na kojoj bi klerikalni, teološki, društveni i intelektualni predstavnici svih božjih religija dobili priliku da svoje religijske pristupe problemima današnjeg sveta predstave u okviru raznih stručnih komisija. On je dodao da će se na taj način relativno brže ostvariti i produkcija religijskih nauka u različitim tradicijama.

Prof. dr Velajati, koji je od strane vrhovnog verskog lidera Islamske Republike Iran izabran za generalnog sekretara međunarodne konferencije o islamskom buđenju, organizovane prethodne godine u Tehranu, uz veliku zahvalnost, Halilovićev predlog je nazvao mudrim i značajnim. On je insistirao na tome da je današnji religiozni svet krenuo ka Bogu i da, zbog toga, svi moramo uložiti ogroman trud na polju realizacije globalnog, zajedničkog blaženstva. Prof. Velajati je izrazio svoje posebno interesovanje i za aktivnosti Centra za religijske nauke „Kom“ u Beogradu i na kraju pohvalio naučni rad njegovih članova.

Nakon sastanka, Halilović je prof. Velajatiju uručio brošuru Centra za religijske nauke „Kom“, kao i sažeti prikaz naučno-istraživačkih aktivnosti istog na polju produkcije istinskih religijskih nauka.

Sastanak je održan u specijalističkoj bolnici Mesiha Danešvarija za plućne bolesti i tuberkulozu u kojoj prof. dr Velajati, pored svojih specijalističkih lekarskih aktivnosti, obavlja i funkciju direktora.

Pratite nas na Facebook-u  Pratite nas na Twitter-u  Pratite nas na Youtube-u  Pratite nas na Scribd-u 

Anketa
Koje knjige u izdanju Centra za religijske nauke Kom imate?
Istorija kulture i civilizacije islama i Irana. Dr Ali Akbar Velajati
Kratka istorija islamske filozofije. Dr Tehran, dr Seid i dr Muamer Halilović
Moć društva: islam, filozofija, civilizacija. Dr Muamer Halilović
Nauka i filozofija. Dr Hamid Parsanija
Sveto i savremeno: ogledi o političkoj filozofiji i reformističkoj misli u islamu. Dr Seid Halilović
Svetovi u nama, svetovi iznad nas. Dr Tehran Halilović
Loading ... Loading ...