Društvo kao izvor morala

Izvor, broj 1, avgust 2014.

Dr Seid Halilović

Da bi se ponudila trajna rešenja za brojne ekonomske i političke krize modernih društava, obuhvatne stručne i strateške analize moraju sadržati, između ostalog, jasan plan moralnog oplemenjenja društva, porodica i pojedinaca

Moderna društva se suočavaju sa brojnim političkim, ekonomskim i moralnim krizama. Naravno, to ne znači da briljantne rezultate naučnog i tehnološkog razvoja savremenog sveta ne treba ceniti i jasno podržati. Međutim, mnogostruki problemi današnjeg života ne dozvoljavaju čoveku da dovoljno razmišlja o tome koliko društveni život može pozitivno uticati na jačanje morala i ljudske plemenitosti.

Da li je ispravno tvrditi da čovek bez društva uopšte neće moći da se približi savršenstvu ljudskog morala? Potvrdan odgovor na ovo pitanje modernom čoveku može biti donekle čudan, ali upravo takav odgovor jeste jedini ispravan. Da, čovek koji nije u društvu ne može ni pokazati sve svoje moralne vrline, uzvišeno osećanje solidarnosti i plemenitost svoga bića. Društvo je temelj i izvor ljudskog savršenstva.

Zašto onda u modernom svetu ne osećamo uticaj takve duhovne i moralne podrške svog društvenog ambijenta? Zato što društvo sačinjavaju pojedinci, te ako pojedinci i članovi društva ne budu odlučno razmišljali o svom moralnom oplemenjenju, onda ni to društvo neće imati kapacitete da preraste u uzornu zajednicu. Ovde treba obratiti pažnju na sledeću izuzetno značajnu činjenicu. Moralno vaspitanje svakog pojedinca ne može se sagledati odvojeno od moralnog vaspitanja porodice kao najmanjeg oblika društva. Drugim rečima, ako nemamo jasan plan za moralno oplemenjenje pojedinaca i porodica, onda će biti nemoguće da razmišljamo o pravednom i svestrano naprednom društvu.

Snaga i plemenitost današnjih porodica ogledalo su globalnog stanja našeg društva. Svi odgovorni autoriteti i institucije u regionu, koji određuju programe prosperiteta našeg društva, moraju najpre da se nužno usredsrede na definisanje jasnih smernica moralnog jačanja samih porodica. Ovo nije nešto što bismo smeli prenebregnuti u svojim strateškim planovima. Jer, ako naše porodice budu čvrste, prosperitetne i plemenite, onda ćemo jasno moći da očekujemo da naše društvo bude izvor i temelj moralnog i duhovnog razvoja. U protivnom, naše društvo će biti slabo, poljuljano i kolebljivo, a ljudi u svom društvenom životu neće pronalaziti nikakvu garanciju, niti inspiraciju za odlučno i aktivno učestvovanje u izgradnji poletnog i ponosnog društva.

Pratite nas na Facebook-u  Pratite nas na Twitter-u  Pratite nas na Youtube-u  Pratite nas na Scribd-u 

Anketa
Koje knjige u izdanju Centra za religijske nauke Kom imate?
Istorija kulture i civilizacije islama i Irana. Dr Ali Akbar Velajati
Kratka istorija islamske filozofije. Dr Tehran, dr Seid i dr Muamer Halilović
Moć društva: islam, filozofija, civilizacija. Dr Muamer Halilović
Nauka i filozofija. Dr Hamid Parsanija
Sveto i savremeno: ogledi o političkoj filozofiji i reformističkoj misli u islamu. Dr Seid Halilović
Svetovi u nama, svetovi iznad nas. Dr Tehran Halilović
Loading ... Loading ...