Pod svetlom istine

Izvor, broj 3, januar 2015.

Dr Tehran Halilović

Mnogo je primera blagodati čiju vrednost osetimo tek kada nestanu. S obzirom na značaj nekih od tih blagodati na putu ka blaženstvu, čoveku je nekada korisno samo to da ih se priseti

 

Po svojoj urođenoj prirodi čovek nepre­stano i neumorno traga za blaženstvom, za svojom srećom. Uspeh u toj potrazi zavisi od mnogobrojnih faktora. Recimo, ograni­čenja u svetu u kojem se nalazimo predstav­ljaju otežavajući faktor u pomenutoj potra­zi. Jer, praktično je nemoguće, zbog sukoba ljudskih interesa i prirodnih zakona, da svi ljudi postignu sve ono što su poželeli.

Ali, nezavisno od toga, teškoće koje nam u nekim trenucima zagorčavaju život ne potiču izvan nas i nemaju veze sa ograničenjima materijalnog sveta; one potiču od nas samih. Više nego inspirativan jeste stih koji je sročio iranski pesnik Hafiz iz Širaza:

„Godinama je srce kuglu Džamovu od nas tražilo.

Ono što u sebi ima, od stranca je zahtevalo.”

Sreća je nekada toliko blizu i toliko sve­prisutna da je uopšte ne primećujemo. Pri­metimo je tek kada je izgubimo. I ne samo sreću – mnoge druge blagodati u životu cenimo onda kada ih izgubimo: zdravlje, mladost, bezbednost, dragocene prijatelje, voljene članove porodice i čitav niz primera kojih se verovatno svi prisećate. Zašto je to tako? Upravo zato što su te blagodati sve­prisutne, mi ih ne primećujemo onda kada ih posedujemo.

Svestan sam toga da bi svako od vas dao isti odgovor na ovo pitanje. Ako se nekada i oseća nedostatak primene ovog odgovo­ra u našim životima, pre će biti da je zbog toga što smo taj odgovor zaboravili nego zbog toga što ga uopšte ne znamo. Otuda, neću obrazlagati ovaj odgovor – jasno je da je tako. Umesto toga, podsetiću na još jed­nu činjenicu, odnosno na još jedan primer nečega što skoro nikad „ne vidimo“ zato što ga uvek vidimo. Mislim na svetlost.

Svakodnevno oko sebe vidimo mnoge stvari različitih boja i dimenzija. Sve te stva­ri vidimo zahvaljujući svetlosti. Koliko puta se prisetimo da zapravo vidimo samo sve­tlost i ono što svetlost obasja? Sve ovo sam napisao da bih podelio sa vama utisak koji sam stekao čitanjem jedne fraze iz islamske molitve „Kumeil”:

„Bože, tako ti svetlosti Tvog lica koje je obasjalo svako biće…“

Pratite nas na Facebook-u  Pratite nas na Twitter-u  Pratite nas na Youtube-u  Pratite nas na Scribd-u 

Anketa
Koje knjige u izdanju Centra za religijske nauke Kom imate?
Istorija kulture i civilizacije islama i Irana. Dr Ali Akbar Velajati
Kratka istorija islamske filozofije. Dr Tehran, dr Seid i dr Muamer Halilović
Moć društva: islam, filozofija, civilizacija. Dr Muamer Halilović
Nauka i filozofija. Dr Hamid Parsanija
Sveto i savremeno: ogledi o političkoj filozofiji i reformističkoj misli u islamu. Dr Seid Halilović
Svetovi u nama, svetovi iznad nas. Dr Tehran Halilović
Loading ... Loading ...