Promene u raspoloženju

Izvor, broj 5, mart 2015.

Dr Tehran Halilović

Umesto da dopustimo da neki neočekivani događaji u našem životu imaju negativan uticaj na naše raspoloženje, možemo, kada ih dublje sagledamo, pronaći u njima podstrek za još veće napretke i pobede 

 

Nekada neki događaji utiču na to da čo­vek promeni čvrste odluke koje je odavno i nakon dugog razmišljanja doneo. Odluči­li ste da krenete na put i odjednom čujete neku vest, dobru ili lošu, zbog koje mora­te da odložite odavno planirano putovanje. Danima ili mesecima razmatrate posledice odluke koju donosite, a onda u jednom tre­nutku, usled nekog neočekivanog slučaja, promenite mišljenje i napravite potpuno drugačiji izbor. To su sve primeri promena u odlukama s kojima se svi suočavamo. U jednom predanju, Ali ibn Abi Talib govori da je Boga spoznao upravo zbog promena u čvrstim odlukama.

Osim ovih promena, svako od nas osetio je još jednu vrstu ličnih unutrašnjih pro­mena koje su u vezi sa našim osećanjima, tj. s našim raspoloženjem. Promene u ose­ćanjima i raspoloženju nije uvek jednostav­no kontrolisati zato što se one veoma često pojavljuju pod uticajem dešavanja oko nas. Naravno, naše znanje i iskustvo, kao i moć razuma, imaju značajnu ulogu u tome da naša reakcija bude što pozitivnija i korisnija za nas i za ljude u našoj okolini. Međutim, pored svih tih psihičkih vrlina koje posedu­jemo, nekada je teško da reagujemo onako kako bismo to želeli da učinimo.

Upravo u vezi s promenom unutrašnjeg stanja, odnosno raspoloženja, postoji jedan stavak u religijskim molitvama koji otkriva drugu, dublju dimenziju toga: „O, Ti, koji menjaš godine i stanja duše, promeni stanje naše duše u najbolje stanje!“ Naime, indirektna poruka koju ovaj molitveni tekst sa­drži u sebi jeste to da čak ni događaji zbog kojih menjamo odluke ili raspoloženje nisu izvan božje volje i Njegove moći. Samim ovim saznanjem, čoveku je mnogo lakše da se suoči sa raznim dešavanjima u životu i da na njih gleda kao na iskušenja i na svoj duhovni napredak.

Pratite nas na Facebook-u  Pratite nas na Twitter-u  Pratite nas na Youtube-u  Pratite nas na Scribd-u 

Anketa
Koje knjige u izdanju Centra za religijske nauke Kom imate?
Istorija kulture i civilizacije islama i Irana. Dr Ali Akbar Velajati
Kratka istorija islamske filozofije. Dr Tehran, dr Seid i dr Muamer Halilović
Moć društva: islam, filozofija, civilizacija. Dr Muamer Halilović
Nauka i filozofija. Dr Hamid Parsanija
Sveto i savremeno: ogledi o političkoj filozofiji i reformističkoj misli u islamu. Dr Seid Halilović
Svetovi u nama, svetovi iznad nas. Dr Tehran Halilović
Loading ... Loading ...