Reč urednika (3)

Izvor, broj 3, januar 2015.

Dr Tehran Halilović

 

Ko upravlja našim životima? Ovim pitanjem ne želim da pokrenem zastarele teorije zavere od kojih skoro nikada ne možemo imati nikakve koristi, teorije koje niko ne može čak ni da dokaže. Pitanje se odnosi na naše „lične“ živote, bez tajni, bez misli svetskih razmera i bez tamnih podzemlja.

Pošto sam spomenuo pojam upravljanja, poslužiću se primerom automobila. Predlažem da se u pitanju „ko upravlja našim automobilom?“ ne ograničimo samo na primarno značenje te reči, tj. na okretanje volana, nego da pod taj pojam podvedemo brojna detaljnija pitanja. Drugim rečima, uzmimo šire značenje upravljanja automobilom koje bi obuhvatilo i sledeća pitanja: Ko određuje smer kretanja? Ko određuje brzinu? Ko održava motor? Ko procenjuje kvarove? Ko menja delove? Ko vam garantuje da ste bezbedni u svom automobilu? Itd.

S obzirom na to da je sastavljen od različitih delova i da svaki njegov deo obavlja zasebnu funkciju, u skladu sa celim sistemom koji sledi jednu zajedničku misiju, čovek se može uporediti sa jednom mašinom – jednom vrlo komplikovanom i naprednom mašinom. Zato o čoveku možemo postaviti slična ona pitanja koja sam pomenuo u primeru automobila. Ko određuje smer kretanja u našim životima? Šta su naši ciljevi? Ko određuje brzinu? Koji ciljevi su nam najvažniji i koliko energije ulažemo da bismo postigli svaki od njih? Ko održava zdravlje i vitalnost glavnih elemenata naše ljudskosti? Ko procenjuje smetnje i nedostatke u našem duhovnom razvoju? Čime se obnavlja naš duhovni život i ko predlaže ili pripravlja nova duhovna osveženja? Ko garantuje duhovnu bezbednost u našim životima?

Da ne ulazimo u odgovore. Ono što je sigurno jeste činjenica da bi, ako niste mehaničar, trebalo da imate veliko poverenje u osobu kojoj ostavljate automobil da ga popravi i održava – u protivnom, ništa od vašeg automobila.

Pratite nas na Facebook-u  Pratite nas na Twitter-u  Pratite nas na Youtube-u  Pratite nas na Scribd-u 

Anketa
Koje knjige u izdanju Centra za religijske nauke Kom imate?
Istorija kulture i civilizacije islama i Irana. Dr Ali Akbar Velajati
Kratka istorija islamske filozofije. Dr Tehran, dr Seid i dr Muamer Halilović
Moć društva: islam, filozofija, civilizacija. Dr Muamer Halilović
Nauka i filozofija. Dr Hamid Parsanija
Sveto i savremeno: ogledi o političkoj filozofiji i reformističkoj misli u islamu. Dr Seid Halilović
Svetovi u nama, svetovi iznad nas. Dr Tehran Halilović
Loading ... Loading ...