Reč urednika (1)

Izvor, broj 1, avgust 2014.

Dr Tehran Halilović

Porodica je vrlo značajna i uticajna zajednica u društvu koja u velikoj meri određuje pravac razvoja svakog pojedinca. Bez obzira na stručne teorije o društvenim pojmovima i definicijama, porodica je neizbežni temelj svakog društva.
Sociolozi su saglasni da uzrok velikog broja društvenih problema treba tražiti u porodičnom vaspitanju. S druge strane, prosperitetno i umereno društvo takođe crpi blagodati iz porodičnih izvora. Ovaj položaj porodice u društvu značajniji je tim pre što je povezan sa razvojem čoveka u detinjstvu. S obzirom na to da je stepen primanja raznih moralnih vrednosti kod deteta na najvišem mogućem nivou, uloga porodice u razvoju deteta je nezamenljiva.

Uspeh porodice u građenju stabilnih ličnosti i u formiranju zdravog društva zavisi od raznih elemenata, među kojima ističemo vaspitanje samih roditelja, njihov međusobni odnos, ispravnu edukaciju dece, uvažavanje njihovih društvenih potreba.

Očito slabljenje položaja porodice u današnjem društvu, koje je sa sobom donelo i smanjenu moralnu vrednost ove društvene institucije, jeste sigurno jedna od najozbiljnijih pretnji svestranom razvoju prosperitetnog i zdravog društva. Ovim problemom se treba na poseban način pozabaviti…

Pratite nas na Facebook-u  Pratite nas na Twitter-u  Pratite nas na Youtube-u  Pratite nas na Scribd-u 

Anketa
Koje knjige u izdanju Centra za religijske nauke Kom imate?
Istorija kulture i civilizacije islama i Irana. Dr Ali Akbar Velajati
Kratka istorija islamske filozofije. Dr Tehran, dr Seid i dr Muamer Halilović
Moć društva: islam, filozofija, civilizacija. Dr Muamer Halilović
Nauka i filozofija. Dr Hamid Parsanija
Sveto i savremeno: ogledi o političkoj filozofiji i reformističkoj misli u islamu. Dr Seid Halilović
Svetovi u nama, svetovi iznad nas. Dr Tehran Halilović
Loading ... Loading ...