Uzroci duhovnog buđenja

Izvor, broj 2, septembar 2014.

Dr Seid Halilović

Čovekova duša se budi onda kada stiče svetlost svog posebnog saznanja. Ona tada odlično shvata, vidi i čuje. Drugim rečima, uzroci duhovnog buđenja uvode dušu u njen novi život

Dok se nalazimo u zatvorenoj i mračnoj prostoriji, pojave iz okoline biće nam nesumnjivo nepoznate. Tek na svetlosti dana sve te pojave jasno ćemo videti i o njima steći nova saznanja. Na isti način, naša duša je zarobljena dok se nalazi u tminama duhovnog sna i nemara. Ona će moći da vidi, čuje i razume šta je dobro a šta loše onda kada se probudi i oslobodi. Zapravo, osnovna funkcija duše jeste to da ona dobija saznanja, iako saznanja duše nipošto nisu isto što i saznanja razuma.

Pošto je duhovno buđenje direktno povezano sa saznanjima duše, ističe se da dušu možemo probuditi na sledeća tri načina, a svaki od njih ima najmanje tri moguća uzroka:

1. Spoznavanje blagodati

a. Prosvetljenjem svog razuma moći ćemo da steknemo saznanje o blagodatima. Ovde je reč o svetlosti božje upute koja se najednom pojavljuje i odzvanja u našoj duši.

b. Nekada ugledamo blagodati koje nipošto nismo očekivali. Možemo kazati da one iznenada sevnu i trgnu nas iz sna našeg nemara.

c. Suočavajući se s ljudima koji imaju ozbiljne materijalne, telesne ili duhovne probleme odvažnije ćemo se prisetiti značaja blagodati iz svog okruženja.

2. Suočavanje sa zločinom koji smo učinili protiv svoje duše

a. Ako obratimo pažnju na to koliko je Bog veličanstven i veliki, shvatićemo koliko je ogroman i naš duhovni prekršaj kojim smo se suprotstavili Njemu.

b. Zločin protiv vlastite duše biće nam omraženiji onda kada spoznamo svoju dušu kao jedno od najuzvišenijih božjih stvorenja.

c. Verujući da su istinite sve božje pretnje upućene onima koji čine duhovne zločine, bićemo mnogo odlučniji u svom pokajanju.

3. Saznanje o tome da nam dani brzo prolaze

a. Potrebno je da na različite načine naučimo šta može upropastiti a šta uveličati i oplemeniti naš život.

b. Moramo poslušati unutrašnje glasove svog bića koji nas pozivaju da sprovodimo božje zapovedi i da se klonimo svega što je Bog zabranio.

c. Druženjem sa duhovnim putnicima uočićemo koliko su oni napredovali i koliko je raznih obaveza pred nama.

Pratite nas na Facebook-u  Pratite nas na Twitter-u  Pratite nas na Youtube-u  Pratite nas na Scribd-u 

Anketa
Koje knjige u izdanju Centra za religijske nauke Kom imate?
Istorija kulture i civilizacije islama i Irana. Dr Ali Akbar Velajati
Kratka istorija islamske filozofije. Dr Tehran, dr Seid i dr Muamer Halilović
Moć društva: islam, filozofija, civilizacija. Dr Muamer Halilović
Nauka i filozofija. Dr Hamid Parsanija
Sveto i savremeno: ogledi o političkoj filozofiji i reformističkoj misli u islamu. Dr Seid Halilović
Svetovi u nama, svetovi iznad nas. Dr Tehran Halilović
Loading ... Loading ...