Održan tronedeljni kurs: Razum u islamu

U Centru za religijske nauke „Kom“ u Beogradu od 30. novembra 2015. počeo je kurs sa nazivom „Razum u islamu“. U petak, 18. decembra, održana je poslednja radionica ovog kursa, na kojoj se analiziralo značenje razuma kod modernih muslimana.

U okviru devet radionica govorilo se o značaju razuma u različitim naučnim disciplinama, poput teologije, filozofije, sufizma, šerijata i muslimanske društvene filozofije, koje su se razvijale nekoliko stotina godina u briljantnim obrazovnim centrima u islamskom svetu.

Cilj ovih radionica bio je to da se racionalnost predstavi kao temeljno i neodvojivo uporište naučne tradicije islama.

Održavanje ovog kursa u glavnom gradu Srbije privuklo je veliko interesovanje i nekih vodećih bliskoistočnih medijskih kuća, pa su tako opširan izveštaj o ovom kursu objavile dve najuticajnije iranske medijske agencije Irna i Farsnjuz.

Osnovne smernice izloženih analiza na kursu predstavljene su i u drugom izdanju knjige „Kratka istorija islamske filozofije“, koju je u oktobru ove godine objavio spomenuti Centar. Ova knjiga prva je monografija o istoriji islamske filozofije čiji su autori iz našeg regiona.

Promocija novog izdanja monografije „Kratka istorija islamske filozofije“ biće održana u ponedeljak, 21. decembra, u Domu kulture „Studentski grad“ na Novom Beogradu. Na promociji će govoriti i autori knjige.

Pratite nas na Facebook-u  Pratite nas na Twitter-u  Pratite nas na Youtube-u  Pratite nas na Scribd-u 

Anketa
Koje knjige u izdanju Centra za religijske nauke Kom imate?
Istorija kulture i civilizacije islama i Irana. Dr Ali Akbar Velajati
Kratka istorija islamske filozofije. Dr Tehran, dr Seid i dr Muamer Halilović
Moć društva: islam, filozofija, civilizacija. Dr Muamer Halilović
Nauka i filozofija. Dr Hamid Parsanija
Sveto i savremeno: ogledi o političkoj filozofiji i reformističkoj misli u islamu. Dr Seid Halilović
Svetovi u nama, svetovi iznad nas. Dr Tehran Halilović
Loading ... Loading ...