Islam i sociologija religije

Knjiga Islam i sociologija religije, autora dr Muamera Halilovića, objavljena je na 839 strana u izdanju Centra za religijske nauke „Kom“, u oktobru 2019. godine.

U prvom delu ove monumentalne knjige ponuđeni su najvažniji aspekti antropologije u islamskoj misli, kao i filozofske osnove islamskog shvatanja ljudske egzistencije. Drugi deo detaljno prikazuje problem čovekove društvenosti, dinamiku odnosa pojedinac – društvo, a posebno suštinu i ulogu religije u društvu. U trećem delu razmotren je razvoj sociološke misli na Zapadu, i u njemu se ističe da je sholastička misao već krajem srednjeg veka počela da gubi autoritativnost u zapadnim društvima, zbog čega su novovekovni humanistički stavovi postali sve zastupljeniji. Religija je vremenom, u društvenom smislu, proglašena mrtvom, pa je bilo neophodno da se na njenom mestu predloži nova idejna struktura. U tom duhu razumljivo je zašto ovaj deo u svom središtu ima iscrpnu kritičku analizu Dirkemove pozitivističke i empirističke sociologije religije i njene metode. Ovo je i načelno važno jer je za Dirkema religija najvažniji element društvenog života. U četvrtom, zaključno delu autor objašnjava na koji način islamski socijalni stavovi o religiji utiču na celokupan sistem nauke.

Ova knjiga biće od koristi onima koji se u okviru društvenih nauka bave religijom, ali i onima koji iz perspektive određene religije razmatraju socijalne fenomene.

 

Autor knjige, dr Muamer Halilović, član Saveta osnivača Centra za religijske nauke „Kom“, objavio je ranije u izdanju centra „Kom“ knjige Sunce u senci (2018), Moć društva: islam, filozofija, civilizacija (2016), Kratka istorija islamske filozofije (drugo izdanje 2015; prvo izdanje 2014) i prevod knjige dr Velajatija Istorija kulture i civilizacije islama i Irana (2016. godine, 1315 strana).

 

O izdanju

Islam i sociologija religije

Autor: dr Muamer Halilović

Izdavač: Centar za religijske nauke „Kom“ (Biblioteka Religijska civilizacija)

Godina izdanja: 2019.

ISBN: 978-86-89437-07-2

Dimenzije knjige: 14 × 20

Broj strana: 839

Povez: tvrdi povez

Štampa: „Službeni glasnik“, Beograd

 

Cena u knjižarama: 1.500,00 dinara

Cena s popustom od 20%: 1.200,00 dinara

Kupovinu s popustom možete obaviti OVDE (posredstvom Makart distribucije), ili pozivom na broj 011 40 65 636 (radnim danima od 8 do 15 h).

 

Recenzenti

Prof. dr Bogoljub Šijaković, Pravoslavni bogoslovski fakultet, Univerzitet u Beogradu

Prof. dr Drago Đurić, Filozofski fakultet, Univerzitet u Beogradu

Pratite nas na Facebook-u  Pratite nas na Twitter-u  Pratite nas na Youtube-u  Pratite nas na Scribd-u 

Anketa
Koje knjige u izdanju Centra za religijske nauke Kom imate?
Istorija kulture i civilizacije islama i Irana. Dr Ali Akbar Velajati
Kratka istorija islamske filozofije. Dr Tehran, dr Seid i dr Muamer Halilović
Moć društva: islam, filozofija, civilizacija. Dr Muamer Halilović
Nauka i filozofija. Dr Hamid Parsanija
Sveto i savremeno: ogledi o političkoj filozofiji i reformističkoj misli u islamu. Dr Seid Halilović
Svetovi u nama, svetovi iznad nas. Dr Tehran Halilović
Loading ... Loading ...