Sveto i savremeno

U ovoj knjizi govorimo o nauci u kojoj sveto ima središnji značaj i ispunjava samu suštinu i teorijsku strukturu svih naučnih disciplina. Sledstveno tome, filozofija, prirodne nauke, etika i politička nauka razvijaće se na zajedničkoj duhovnoj i religijskoj platformi.

Pratićemo sudbinu religijske nauke i njen zadivljujući razvojni tok u političkoj filozofiji islama. Govorićemo o politici koja je usmerena ka višnjim metafizičkim ciljevima, a čija stabilnost se meri kvalitetom očuvanja etičkih vrednosti u društvu. Takođe, usredsređujemo se na neke značajnije teorijske izazove pred reformističkim muslimanskim misliocima koji islam i svoju kulturu žele da analiziraju iz perspektive moderne nauke i u skladu s njenim saznajnim usmerenjima.

O izdanju

Sveto i savremeno: ogledi o političkoj filozofiji i reformističkoj misli u islamu

Autor: dr Seid Halilović (O autoru)

Izdavač: Centar za religijske nauke „Kom“ (Biblioteka Savremeno religijsko mišljenje)

Godina izdanja: 2016.

ISBN: 978-86-89437-03-4

Dimenzije knjige: 14 × 20

Broj strana: 233

Povez: tvrdi povez

Štampa: „Službeni glasnik“, Beograd

 

Cena u knjižarama: 500 dinara

Cena s popustom Makart distribucije, uz besplatnu dostavu na Vašu adresu: 400 dinara

Kupovinu možete obaviti OVDE.

 

Recenzenti

Prof. dr Darko Tanasković, Filološki fakultet, Univerzitet u Beogradu

Prof. dr Živojin Đurić, Institut za političke studije, Beograd

Prof. dr Darko Tanasković: Monografsko delo dr Seida Halilovića Sveto i savremeno originalan je i značajan doprinos razmatranju danas izuzetno aktualne problematike odnosa između savremenosti i svetosti. U pretežno sekularizovanim (što ne mora značiti i istinski pluralistički sekularnim!) sredinama Zapada, pa znatnim delom i u našoj sredini, izgubljena je sposobnost stvaralačkog i inovativnog pristupa udelu duhovnog, odnosno spiritualnog i religijskog mišljenja i doživljaja sveta u uobličavanju ukupne civilizacijske dinamike današnjice i njenog produktivnog otvaranja ka holističkom suočavanju s izazovima koji stoje pred sadašnjošću i budućnošću čovečanstva. S obzirom na niz okolnosti istorijskog, društvenog i ideološkog reda, kao i zaglušujuće, reduktivne apsolutizacije u konceptualnim i političkim koordinatama negativnog fundamentalizma, iz horizonta islamskog filozofskog promišljanja s nevericom se očekuju relevantni doprinosi velikoj debati o svetom i savremenosti i svetom u savremenosti. Zbog toga, a i blagodareći mnogobrojnim originalnim uvidima u pojedina konkretna pitanja međuodnosa savremenog i spiritualnog, nastalim na osnovu kreativnog aktualizovanja bogatih potencijala islamske duhovnosti i misaone tradicije, monografija dr Seida Halilovića otvara jednu veoma izglednu i obogaćujuću novu dimenziju celovitijeg dijaloškog sagledavanja večne teme odnosa između duhovnog i svetovnog, teocentričnog (ne i neracionalnog!) i raciocentričnog, kao i hrišćanskog i islamskog pogleda na svet i na čoveka u njemu.

Pratite nas na Facebook-u  Pratite nas na Twitter-u  Pratite nas na Youtube-u  Pratite nas na Scribd-u 

Anketa
Koje knjige u izdanju Centra za religijske nauke Kom imate?
Istorija kulture i civilizacije islama i Irana. Dr Ali Akbar Velajati
Kratka istorija islamske filozofije. Dr Tehran, dr Seid i dr Muamer Halilović
Moć društva: islam, filozofija, civilizacija. Dr Muamer Halilović
Nauka i filozofija. Dr Hamid Parsanija
Sveto i savremeno: ogledi o političkoj filozofiji i reformističkoj misli u islamu. Dr Seid Halilović
Svetovi u nama, svetovi iznad nas. Dr Tehran Halilović
Loading ... Loading ...