Tribina u Prijepolju: Islam, razum, duhovnost

U organizaciji Centra za religijske nauke „Kom“ i Doma kulture – Prijepolje, 11. marta 2015. u Prijepolju je održana tribina „Islam, razum, duhovnost“. U okviru tribine promovisana je „Kratka istorija islamske filozofije“, prva monografija iz ove naučne oblasti čiji su autori iz našeg regiona.

Tribini je prisustvovao veliki broj zainteresovanih građana, predstavnika naučnog, kulturnog i političkog života Prijepolja i učenica medrese „Bakije hanume“. Govorili su profesor emeritus Rade Božović arabista i bivši dekan Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dr Seid Halilović i dr Muamer Halilović iz Centra za religijske nauke „Kom“ i mr Amar Imamović direktor fondacije „Baština duhovnosti“ iz Mostara.

Dr Muamer Halilović je na početku objasnio da je knjiga „Kratka istorija islamske filozofije“ ranije promovisana u Narodnoj biblioteci Srbije i na Radiju Beograd 1, kao i da su na osnovu teksta ove knjige održana dva kursa islamske filozofije u maju 2014. u Beogradu i u junu 2014. u Prijepolju. U svom izlaganju on je analizirao odnos između filozofskog razuma, mističkog iskustva i religijskog uverenja u islamu. Na osnovu filozofsko-mističkih priča „Salaman i Absal“ od Ibn Sine i „Haj ibn Jakzan“ od Ibn Tufejla, dr Halilović je zaključio da su rezultati ova tri saznajna izvora u islamu u potpunosti usaglašeni.

Mr Amar Imamović je govorio o značaju duhovnog usavršavanja u islamskoj filozofiji i o poslednjem stupnju na stazi usavršavanja čovekove duše. Svoja zapažanja mr Imamović je potkrepio i citatima iz knjige „Poslanica o velajetu“ od Alamea Tabatabaija, koju je preveo s arapskog jezika i objavio u Mostaru 2012. godine.

Dr Seid Halilović se osvrnuo na poznato učenje muslimanskih filozofa i gnostika o tome da postoje tri božje knjige, koje su međusobno potpuno usklađene i koje ilustruju sasvim iste dubine i tajne, a to su: ontološka knjiga, to jest univerzum, ljudska knjiga, odnosno savršeni čovek, i ukoričena knjiga, to jest Kur’an. On je objasnio da muslimanski filozof želi da, u okrilju utemeljenih filozofskih demonstracija, razotkrije najuzvišenije sfere i najdublje tajne postojanja, čovekova srca i kur’anskih poruka.

Na kraju tribine, profesor emeritus Rade Božović istakao je da je knjiga „Kratka istorija islamske filozofije“ posebno značajna zbog toga što se u njoj govori o briljantnoj naučnoj baštini islama koji zbližava različite religijske tradicije i jemči mir i snagu za unutrašnje usavršavanje. On je dodao da islamska filozofija jasno vezuje razum i srce.

Fotografije sa tribine „Islam, razum, duhovnost“ možete pogledati u Galeriji. (Foto: Muhamed Hašimbegović)

Takođe, ovde možete pogledati prilog o tribini, koji je emitovan u vestima lokalne TV Forum, 12. marta 2015:

Pratite nas na Facebook-u  Pratite nas na Twitter-u  Pratite nas na Youtube-u  Pratite nas na Scribd-u 

Anketa
Koje knjige u izdanju Centra za religijske nauke Kom imate?
Istorija kulture i civilizacije islama i Irana. Dr Ali Akbar Velajati
Kratka istorija islamske filozofije. Dr Tehran, dr Seid i dr Muamer Halilović
Moć društva: islam, filozofija, civilizacija. Dr Muamer Halilović
Nauka i filozofija. Dr Hamid Parsanija
Sveto i savremeno: ogledi o političkoj filozofiji i reformističkoj misli u islamu. Dr Seid Halilović
Svetovi u nama, svetovi iznad nas. Dr Tehran Halilović
Loading ... Loading ...