Centar Kom na 61. Beogradskom sajmu knjiga

Centar za religijske nauke Kom treću godinu za redom predstavljen je na samostalnom štandu u hali 4 Međunarodnog beogradskog sajma knjiga. Pred početak ovogodišnjeg 61. Sajma knjiga u Beogradu u izdanju Centra Kom objavljeno je oko dve hiljade strana novih izdanja.

Najveću pažnju stručnih i medijskih krugova privukla je monumentalna „Istorija kulture i civilizacije islama i Irana“ koju je napisao poznati iranski savremeni mislilac i diplomata dr Ali Akbar Velajati. Ovu knjigu na 1315 strana preveo je s persijskog dr Muamer Halilović glavni i odgovorni urednik naučnog časopisa za religijske nauke Kom. Dr Muamer Halilović objavio je u izdanju Centra Kom i svoju novu autorsku monografiju s nazivom „Moć društva: islam, filozofija, civilizacija“. Posetioci Sajma knjiga mogli su takođe na štandu Centra Kom da pronađu i nove autorske monografije dr Tehrana i dr Seida Halilovića s nazivima „Svetovi u nama, svetovi iznad nas“, odnosno „Sveto i savremeno: ogledi o političkoj filozofiji i reformističkoj misli u islamu“. Osim tih knjiga, na štandu su bili izloženi i novi brojevi časopisa za religijske nauke „Kom“ od maja i avgusta 2016. godine, kao i ranija izdanja Centra Kom.

O novim izdanjima Centra za religijske nauke Kom iz oblasti filozofske i racionalne baštine islama na 61. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga opširno je pisala uticajna novinska agencija „Tanjug“. „Tanjugov“ izveštaj možete pročitati OVDE.

Promocija „Istorije kulture i civilizacije islama i Irana“

Drugog dana 61. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, u ponedeljak 24. oktobra, u sali za promocije „Borislav Pekić“ održana je promocija novog izdanja Centra Kom, monumentalne „Istorije kulture i civilizacije islama i Irana“ na 1315 strana. Mnogi stručni i medijski posmatrači saglasni su da objavljivanje ove knjige predstavlja jedan od najvećih izdavačkih poduhvata na Beogradskom sajmu knjiga 2016, na kom je zemlja počasni gost bio upravo Iran. Na promociji su govorili: dr Muamer Halilović prevodilac knjige i član Saveta osnivača Centra za religijske nauke Kom, prof. dr Rade Božović jedan od recenzenata knjige i bivši dekan Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i prof. dr Ali Abasi prorektor za nauku čuvenog tradicionalnog al-Mustafa internacionalnog univerziteta iz iranskog grada Koma.

O promociji i o značaju ove knjige za dublje upoznavanje ukupne civilizacijske baštine islama izveštavali su „Tanjug“, „Politika“, „Danas“, „Blic“, „Studio B“, kao i mnogobrojne uticajne medijske agencije iz Irana.

Opširnu vest koju je tim povodom objavila „Politika“ možete pročitati OVDE.

 

Prorektor al-Mustafa univerziteta posetio Centar Kom

Prorektor za nauku čuvenog al-Mustafa interacionalnog univerziteta iz iranskog grada Koma prof. dr Ali Abasi i njegov zamenik prof. dr Balali Ousija boravili su u Beogradu kao gosti Centra za religijske nauke Kom od 22. do 26. oktobra 2016. Oni su doputovali u Beograd povodom 61. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, na kom je zemlja počasni gost bio Iran, a al-Mustafa univerzitet imao je svoj samostalan štand u hali 2A.

Al-Mustafa internacionalni univerzitet, sa sedištem u iranskom svetom gradu Komu, utemeljen je na naučnoj baštini tradicionalnog islamskog univerziteta po kom je taj grad nekoliko vekova posebno prepoznatljiv u muslimanskom svetu. Na al-Mustafa univerzitetu danas studira preko 50.000 studenata iz 122 različite zemlje. Oni studiraju na jednom od 170 akreditovanih programa islamskih i humanističkih nauka. Al-Mustafa internacionalni univerzitet u svom sastavu ima 170 visokoškolskih jedinica i predstavništva u 60 zemalja sveta. Do sada ima zaključene sporazume o saradnji sa preko 110 univerziteta i naučnih institucija širom sveta. Član je Međunarodne asocijacije univerziteta (IUA), Federacije univerziteta islamskog sveta (FUIW), Asocijacije univerziteta Azije i Okeanije (AUAP), Međunarodne rektorske asocijacije (IAUP) i Unije studenata islamskog sveta (UIWS).

Tačno pre dve godine, rektor al-Mustafa internacionalnog univerziteta ajatolah prof. dr Arafi boravio je u Beogradu od 21. do 24. oktobra 2014. kao gost Centra za religijske nauke „Kom“. Ajatolah Arafi je jedan od najuticajnijih religijskih mislilaca u današnjem Iranu.

Prof. dr Abasi govorio je 24. oktobra na promociji novog izdanja Centra za religijske nauke Kom, prevoda monumentalne „Istorije kulture i civilizacije islama i Irana“. O značaju istinske ljubavi u Mevlaninoj pesmi prof. Abasi govorio je trećeg dana Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, 25. oktobra.

Prorektor al-Mustafa internacionalnog univerziteta takođe se 25. oktobra susreo i razgovarao s prorektorkom za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Beogradu prof. dr Ivankom Popović, s upravnikom Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ prof. dr Aleksandrom Jerkovim, kao i sa dr Markom Nikolićem pomoćnikom direktora Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde R. Srbije. U ovim odvojenim razgovorima, razmatrane su saznajne i akademske mogućnosti dve strane za definisanje okvira naučne saradnje na polju komparativnog izučavanja filozofskog i racionalnog nasleđa religijskih naučnih tradicija.

Pratite nas na Facebook-u  Pratite nas na Twitter-u  Pratite nas na Youtube-u  Pratite nas na Scribd-u 

Anketa
Koje knjige u izdanju Centra za religijske nauke Kom imate?
Istorija kulture i civilizacije islama i Irana. Dr Ali Akbar Velajati
Kratka istorija islamske filozofije. Dr Tehran, dr Seid i dr Muamer Halilović
Moć društva: islam, filozofija, civilizacija. Dr Muamer Halilović
Nauka i filozofija. Dr Hamid Parsanija
Sveto i savremeno: ogledi o političkoj filozofiji i reformističkoj misli u islamu. Dr Seid Halilović
Svetovi u nama, svetovi iznad nas. Dr Tehran Halilović
Loading ... Loading ...