Drugo izdanje Kratke istorije islamske filozofije

Pred početak jubilarnog 60. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, iz štampe je izašlo drugo izdanje „Kratke istorije islamske filozofije“. Od samog objavljivanja u 2014. godini vladalo je veliko interesovanje za ovu prvu monografiju o istoriji islamske filozofije čiji su autori iz našeg regiona i svi primerci prvog izdanja već su rasprodati.

Podsećamo da je „Kratka istorija islamske filozofije“ posebno karakteristična po tome što je pisana u skladu sa tradicionalnim modelom izučavanja islamske filozofije, koji nekoliko vekova predstavlja prepoznatljiv elemenat edukativnog sistema najčuvenijih tradicionalnih univerziteta u islamskom svetu. Naravno, možda najvažnija karakteristika ove knjige jeste njen didaktični pristup analizi istorije islamske filozofije koji olakšava upotrebu ove istorije u nastavne svrhe.

Dr Tehran Halilović, jedan od autora, govorio je o knjizi u emisiji „Talasanje“ Radio Beograda 1, 21. avgusta 2014.

„Kratku istoriju islamske filozofije“ predstavio je i u sajamskom dodatku dnevnog lista Blic, od 26. oktobra 2014, prof. dr Darko Tanasković, ambasador R. Srbije pri Unesku.

Prof. dr Tanasković i dva autora knjige, dr Tehran i dr Seid Halilović, govorili su o ovoj istoriji i na promociji u amfiteatru Narodne biblioteke Srbije, 13. novembra 2014.

Prva autorska monografija iz ove oblasti u našem regionu promovisana je i u Prijepolju, 11. marta 2015. Na promociji su govorili profesor emeritus Rade Božović bivši dekan Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dva autora knjige dr Seid i dr Muamer Halilović i mr Amar Imamović direktor fondacije „Baština duhovnosti“ iz Mostara.

Takođe, u bosanskohercegovačkom magazinu „Stav“ od 20. avgusta 2015. objavljen je prikaz „Kratke istorije islamske filozofije“.

Podsećamo da je Ministarstvo kulture i informisanja R. Srbije otkupilo 119 primeraka ove knjige za potrebe 81 biblioteke na teritoriji Republike Srbije, po objavljivanju rezultata Konkursa za otkup publikacija za 2015. godinu.

Potrebno je dodati i da su pre objavljivanja prvog izdanja održana dva kursa islamske filozofije – na osnovu pripremljenog teksta „Kratke istorije islamske filozofije“. U organizaciji centra za religijske nauke „Kom“ prvi kurs je održan u Beogradu od 13. do 30. maja 2014, a drugi u Prijepolju od 23. do 27. juna 2014.

Pratite nas na Facebook-u  Pratite nas na Twitter-u  Pratite nas na Youtube-u  Pratite nas na Scribd-u 

Anketa
Koje knjige u izdanju Centra za religijske nauke Kom imate?
Istorija kulture i civilizacije islama i Irana. Dr Ali Akbar Velajati
Kratka istorija islamske filozofije. Dr Tehran, dr Seid i dr Muamer Halilović
Moć društva: islam, filozofija, civilizacija. Dr Muamer Halilović
Nauka i filozofija. Dr Hamid Parsanija
Sveto i savremeno: ogledi o političkoj filozofiji i reformističkoj misli u islamu. Dr Seid Halilović
Svetovi u nama, svetovi iznad nas. Dr Tehran Halilović
Loading ... Loading ...